Dans, musik och glädje!


Blev ett helt oplanderat biobesök idag efter praktiken då Malle skivka o fråga om ja ville hänga med. Snabba att ta oss till stan var i allafall, 20 över fyra bestämd vi oss för att försöka hinna till 17.15 föreställningen av Fame, o 16.45 befann vi oss på kampens metrostation och nån minut senare i biljettkön. Fick ju faktiskt vänta hela 15 minuter på att släppas in till biosalongen, hann fast hur bra köpa poppisar och dricka till filmen med :) O va kan man annat säga om filmen än att de va en riktig Feelgood film, en sån film man blir på riktigt gott humör av att se :)

Jee, imorn får man öppna första luckan i julkalendern. Tänk att det redan är December.

Hellas-Kiffen

Hemma igen efter dagens match. Det blev en förlust igen en gång, fast int lika stor som de tidigare varit. Slutresultatet skrevs till 23-14 efter 60 fulla minuter. Vi spelade faktiskt stundtals riktigt bra, och som alltid går början bäst. Sedan märker man att konditionen börjar ge efter samtidigt som målskillnaden växer allt större. Själv är jag delvis rätt nöjd med mitt spel idag, fast kändes som om jag största delen av matchen låg på golvet. Dock innanför 6 meter, så har med andra ord lyckats ta mig igenom försvaret. Det som stör mig allra mest är att bollen int vill hitta vägen in i mål från min hand, trots bra chanser. Bättre lycka nästa gång, 19.12 mot HIFK Planets.

Dagens saldo: ca 55/60 minuter spelat, tro det eller ej varken varning eller 2 minuter för mig ida, ömmande knän och igen en gång är jag vackert blåprickig.

Match

John Blund har visat sig på styva linan inatt, han ville tydligen int hälsa på så långa stunder åt gången. Nåh nu e de bara o börja laga sig i ordning och sen börja dra sig mot brunakärr. 11.45 blåser domaren igång matchen mellan Hellas och Kiffen. Skickar också lyckönskningar till Pargas C-flickor som spelar två matcher i Riihimäki ida, Lycka till!

Lillajul i H:fors


För att få känna av att det faktiskt är lillajul idag bestämde jag mig för att koka julgröt till middag. Till kvällen blev det sedan jultårtor med ett glas glögg. Till sist lade sedan på julfilmen joulutarina och satt bara och myste i soffan med ljusen tända. Fick faktiskt upp en riktig lillajulskänsla!

Julskiva

Denna julskiva av E.M.D sku va kul att på få tag i. Va ja förstått säljs dom bara i ICA butikerna i Sverige, vilket gör det lite svårare att få tag på dom då man bor i Finland.




'


Hittade ett smakprov från skivan på youtube

Taco middag

Fixade ihop en liten taco middag tillsammans med Nenne ida, o nami va gott! Skalen blev fyllda till spricknigsgränsen med maletkött, gurka, tomat, paprika, riven ost, cheddarsås och creme fraiche. Och en kall cider till det sen ännu.

 

Blir inget traditionellt lillajuls firande för min del imorn. Tillbringar helgen i H:fors då det på sönda igen är dags för handbollsmatch. Har små planer på att möjligen baka nåra jultårtor och avnjuta dem med ett glas glögg med julmusik och levande ljus i bakgrunden :) Får se va dagen medför. Kan så här smått hemlighetsfullt nu ren avslöja att jag har planer på en liten adventskalender här på bloggen till december månad, får se om det lyckas!


Tomt

Precis vad de vari på bloggen i en vecka nu. Har spenderat helgen hemma hos föräldrarna i Pargas, o de slutade int på bästa sätt direkt. Natten lörda-sönda vakna ja på natten och kastade upp, efter det började sen febern stiga...suck! Sjuk igen, faan. Fick på månda ringa till praktiken och sjukanmäla mig igen en gång, jobbigt värre. Som ni säkert kan ana blev det ingen hemfärd för mig då helgen var över, utan befinner mig faktisk fortfarande i Pargas men imorn skall jag nog söka mig tillbaka till H:fors igen.

Praktiken lider definitivt av det här, men ett postivit besked fick ja dock från praktikens sida. Nämligen att jag inte från deras sida kommer behöva kompletera de dagar jag missat. Hoppas bara på att skolan är på samma linje med den saken.

Mjusic

BassBros-Bianca
Låten som för tillfällfället snurra i huvudet på mig, förutom all julmusik då :)


Har ida haft lite självständigt arbete på praktiken då ja fått ta hand om två patienter helt själv. Ensam utan någon handledare med i rummet. Dessutom hade jag en patient som handledaren satt med och följde med mitt arbete. De gick faktiskt helt okej! Men egna patienter betyder oxå mer skriverier på finska...men de går bättre hela tiden. Ännu har jag 4,5 veckor på mig att öva.

Läste min vana trogen mailen då jag kom hem, o finns nu en möjlighet att jag jag kanske kommer tejpa nåra av min fysioterapeuts patienter med kinesiotape då jag är hemma i Pargas. Detta då det inte blev nån kurs för hans del under helgen som planerat, men det återstår att se.

Ikväll var det handbollsmatch inskrivet i schemat men pga att så många är sjuka eller borta inhiberades den. Istället blir de träning i vanlig ordning.

Måndagsmys

Ljusen i vardagsrummet är igen tända, julmusik ha spelats för full volym under eftermiddagen och kvällen. Så otroligt mysigt med levande ljus i höst/vinter mörkret. Om en stund ska ja bänka mig framför tv:n med en kopp te och smörgåsar och njuta av desperata hemmafruar i ljusskenet.

Just nu sku de int sitta helt fel med massage av nedreryggen som definitivt talar om sin närvaro och tro det eller ej kroppstempen ligger på 36,9...hur fan e de möjligt?? Int undra på att jag känt mig lite allmänt hängig och trött idag. Har normalt en låg kroppstemperatur och vid 37,0-37,5 brukar jag vara febersjuk...hmm.

Söndag

Blev en bra start på söndagen med handbollsträning (kastträning) kl 11, vilket gjorde att jag inte sov bort halva dagen som jag antagligen annors skulle gjort.

Till middag blev det sen makaronilånda. Testade att lite modifiera receptet och lade fetaost i den, riktigt lyckat faktiskt. Kommer nu få äta makaronilåda så det står ut genom öronen på mig, för det blev igen liten låda. Men snabbt och enkelt att ha någåt att ta med som lunch till praktiken. Har varit duktig och bytt lakan i sängen oxå, ska bli härligt att få lägga sig nyduschad i rena lakan.

Myskväll

 

Lade på lite julmusik under tiden jag diskade. Med disken avklarad fick jag en sån julfiilis att jag tände en massa ljus och ställde mig för att steka plättar. Satte mig sen ned i soffan och njöt av plättarna i skenet av ljusen och såg en bra film. En riktigt mysig hemmakväll, men en kopp glögg skulle nog varit kronan på verket.


Nytillskott

Michelangelos Guds hand och en fredsduva, nytillskotten i mitt armband

 

Som jag har letat efter dessa två bitar till mitt armband jag fick av Mamma och Pappa till födelsedagen. Förståss hitta ja dom nu sen i Stockmann här i Helsingfors. O nej jag kastade int ut 50€ sådär bara ida morse utan köpte dem för födelsedags pengar av Fammo och Mommo.


Vinprovning

Har en ny upplevelse att skriva in i meritförteckninge då, vinprovning. Vi hann me Minna smaka på en hel del viner under ca 1½ timmen. Fanns faktiskt flere goda viner som inte gör ett allt för stort hål i plånboken. Tre liknande viner, både till namn och smak från Argentina, Argento Reserva Malbec, Alamos Malbec och Catena Malbec, hör till favoriterna för kvällen. De ligger alla i prisklassen 9-15€, så en helt överkomlig summa.

Fredag

Så ha då två av sju praktikveckor så där bara flygit iväg, otroligt. Praktikveckan avslutas idag med vinprovning i sörnäs vinkällare med en kompis och hennes nåra bekanta. Får snart springa iväg till bussen...

Tröttis

Måst säga att de e otroligt hur praktiken kan suga kraften/energin ur en. Alla nya intryck, allt tänkande och funderande och all ny information som matas i en dag efter dag. Är totalt kaputt då jag stövlar in genom ytterdörren hem igen. Lägger mig mer än gärna på sängen o tar de lugnt då jag kommit hem, men försöker att ändå int somna, de leder bara till att John Blund hälsar på nån timme senare än behövligt. Börjar imorn först klockan 9, ska bli härligt med en extra timme sömn!

För att gå till nåt som alla pratar om nuförtiden, svininfluenssa och vaccinet. Fick nu från skolan ett "intyg" om att jag är på praktik på HVC och därmed borde vara berättigad till vaccinet redan nu, men lärarna har ingen aning om ifall hälsostationerna godkänner det. Återstår att se, bara jag hittar tiden att pröva eller ringa och fråga.

En ytterst kort tillbakablick!

(3 spelare saknas på bilden, bilden lånad från kiffens hemsida)

Årets damlag i Kiffen (KIF, Kronohagens IF) kan ni se på bilden ovan. Mitt lag, och föreningen jag numera reprecenterar sen ett år tillbaka. I tolv år nötte jag golvet i Pargas men då jag flyttade till Esbo pga av studier blev det ett år tillsammans med Grankulla IFKs A-flickor. Det året slutade tyvärr med en jobbig skada som höll mig borta från hadbollsplanen i 2½ år. Förra hösten kunde jag äntilgen återuppta spelandet igen, nu med Kiffens damer och på den vägen är jag nu.

Blackout

Oj voi så de va tomt i huvet på mig ida då ja sku undersöka min patient. Hacka fram mig på min knaggliga finska i intervjun, som nu gick någålunda. Men sen, själva undersökningen. Kunde int överhuvudtaget förklara hur jag ville hon skulle utföra olika rörelser och sprang av och an i rummet o fundera från vilken sida jag egentligen skall kolla på resultate...huhh! Svettigt värre! Efter avslutad session var det bara att sätta sig framför en dator och skriva ner en pantientberättelse, naturligtvis på finksa. Fick feedback av min handledare i ett lite senare skede o hon tyckte dock att hela undersökningen gått riktigt bra och att jag kunnat hantera situationen lugnt och smidigt. Har jag för höga krav på mig själv då jag tycker att allt bara går åt skogen hela tiden? Imorn blir de undersökning av en nackpatient, iiik paniik!

Ikväll blir det äntligen handisträning igen för min del, efter två veckors paus, kiva kiva!! Men före de skall jag inta lite energi i form av rågsmörgås med potatissallad på och en riisifrutti.

Magkänsla

Gick idag hem från praktiken med en otroligt bra känsla i magen. En känsla av att månne de nu int kommer bli riktigt bra trots alla otroligt negativa känslor för platsen första dagen. Kändes dessutom som att jag hade allt på det klara inför imorgon då jag själv (nog med handledaren bredvid) skall undersöka en axel patient. Men måste säga att nu är alla dessa fina magkänslor som bortblåsta och istället har det krypt fram en massa ångestkänslor inför morgon dagen, usch. Kommer högst antagligen att skrapa mig i huvudet och riva mig i håret x antal gånger innan det är över, det hela förbättras int över att jag skall stapla mig fram med min knaggliga finska, suck! Får finna styrka i att detta trots allt är det yrke jag verkligen drömt om och det intresserar mig så otroligt mycket! Det ska väl nog gå bra.
Sku int skada med en liten mysstund med Ebba just nu

Farsdag

Har Spenderat helgen hemma i Pargas och idag har vi firat Pappa på frasdagen med kaffe på säng och god farsdagsmiddag, porterstek ala Mamma. NAM!! Vill ännu här på bloggen skicka ett grattis till världens bästa Pappa!


Snöyra

Såhär ser det för tillfället ut på bakgården utanför vårt fönster


Snön börja sakta dala ner igår kväll o fortfarande faller de små små flingor hela tiden o marken ha blivit vit. Knappast ha de kommit för att stanna men som en påminnelse om att hösten börjar gå mot vinter nu. E ju bara en o halv månad kvar till julen, konstigt så tiden flyger iväg.

 


Prata med min handledare från praktiken för en stund sen o hon tyckt jag sku bli hemma o vila imorn ännu. Känner mig nog mycket bättre, men hon tycker väl de bäst att va på den säkra sidan ifall de nu sku va nöff nöff influenssa. Int för att ja tror att de e de men.


Trött tröttare tröttast

Blev ingen praktik för min del idag. Har istället legat hemma o snorat, hostat, frusit och haft varmt om vart annat och ätit burana mot värken i hela kroppen. Har tillbringat dagen i sängen o kollat på några avsnitt av flash forward och några av färjan och sen sovit lite där emellan. Ligger nu o väntar på att klockan skall bli nie då de e dags för säsongstart av Greys Anatomy på nelonen, äntligen!

Blir en till dag hemma imorn ännu och sen får ja se hur det känns ti Fredagen.

Snörvel

Huvet e fullt av snor, halsen känns som sandpapper och kroppen värker. Feber ha dock int stigit till mer än 37 grader. Blev int direkt bättre av att jag var på praktik idag, dagen gick nu si sådär. Får se hur de e imorn, sku egentligen int kunna va borta...men men de  e morgondagens problem isåfall. Nu blir det en kopp varm saft o så ska ja kolla på serier från nete.

Praktik o trögt huvud

Första praktikdagen e över, alltid lika tungt. Ett ända virr varr i huvudet. O de börja ordentligt ren ida, har undersökt en höftpatient och min handledare tyckte sådär mitt i undersökningen att ja du kan ju ta henne till egen patient. Så fick sen lov att skriva en patientberättelse om henne, på FINSKA. Har skrivit hela en tidigare så gissa sen hu jag satt o skrapa mig i huvudet då ja int rikit visste va ja sku skriva när ja satt där ensam vid datorn. Imoron blir de att ge en preoperativ handledning för höftprotesoperation åt samma patient. Ligger för tillfället i sängen och försöker hitta på vad jag skall hitta på att berätta och göra med henne imoron, blir väl att plocka fram kunskapen från förra praktiken o berätta typ de vi berättade där åt patienterna. Nå annat kommer jag int på.

Funderar samtidigt på varför man alltid skall hålla på att bli sjuk just då som man absolut int borde få bli sjuk. Dricker redan andra koppen med varm saft för halsen som bara verkar bli sjukare o sjukare, samtidigt som det känns att kroppsvärmen skulle börja närma sig feber grader. Suck, jag får ju int bli sjuk nu!

Praktiken väntar

Bloggen min har varit rätt död ett antal dagar nu. Kan förklara detta med att jag legat hemma i Pargas med ryggen trevligt sjuk. Har inte kunnat sitta ordentligt sedan natten onsdag-torsda då jag vaknade mitt i natten med den härliga värken. Så har till största delet varit i vågrät ställning under vistelsen hemma. Tågresan hem idag var inget vidare kul, sitta två timmar med en sjuk rygg är inget jag rekomenderar.

Imorgon börjar min 7 veckor praktik på Malms HVC. Känner mig nog lite nervös för imorgon, men nog går de väl bra. Känns bara som att jag inte kan något, men dit skall jag väl för att lära mig, eller hur?

RSS 2.0