Höst

En close-up på höstträdgården i Pargas hos mamma och pappa

Frisk luft

Var i förmiddags på en lång promenad med med pappa och Ebba. Tog en ny väg för mig som pappa ibland brukar gå, speciellt vid vacekrt väder. En promenad genom skogen. Var en riktigt kiva runda och Ebba njöt förståss fullt ut då hon fick springa löst den stösta delen av vägen. Men med inget annat än tid och vackert väder en söndag förmiddag förlängde vi ännu rundan med en timme. Så tillsist var vi ute 2 timmar, hur skönt som helst. Och Ebba var totalt slut efteråt, utslagen på golvet låg hon. Hade packat kameran med mig för att få nåt höstigt på bild, nåra få bilder lyckades jag knäppa.


Efter Elins handbollsträning tog jag, pappa och Elin på oss tossorna igen för en kvällspromenad med Ebba. En kort promenad i mörkret. Så idag har jag fått både frisk luft och massor med motion.

En sista tentamen

Jag som i vintras/våras trodde att jag skrev min absolut sista tent, förutom mognadsprovet då. Detta då breddstudierna brukar innehålla massor med rapporter och produktioner istället för tent. Men tji fick jag. Breddstudien välbefinnande i arbetet som jag går för tillfället innehåller en tent. En tent som är insatt till imorgon. Därmed har precis hela denna dag ägnats åt tenttläsning. Ett underkänt resultat är inget alternativ för min del, för isånafall finns det nämligen risk för att jag inte får min examen innan jul. Vilket jag har siktet på. Nu är det ändå dags att lägga allt material åt sidan för att bearbeta all kunskap under natten. 9.15 sätter jag mig vid bänken i klassrumet för att skriva min absolut sista kurstentamen. Den här gången kan jag säga det med säkerhet!

Kursen innehåller för övrigt oxå en drama del. Emellanåt kan man fundera om det är en högskola eller lekskola man går i. 40% av kursvitsordet bedöms utifrån en dramatisering av en vetenskaplig artikel. Jag är fundersam och förstår definitivt ingenting av det.

Höstmåndag

Kom för en stund sen hem från en härlig långpromenad med Ebba. Hösten har visat sig från den bättre sidan idag. Solen har skinit från en klar blå himmel, inge regn och dessutom inte så fruktansvärt kallt. Nu kommer resten av dagen tillbringas i bollhallen här i Pargas. Om en timme börjar Elins träningsmatch och efter det blir det egna träningar :)


På tumanhand

Har igen en gång haft en heldag ensam hemma med syster min. Pappa och Ebba flydde ut till landet och Mamma åkte till Helsingfors på balett. Det ruggiga vädret från igår har fortsatt även ida. Regnet har piskat på taket, med jämna mellanrum även hagel. Då det regnade som värst hoppade Elin ut och fick sig en ordentlig duch. Nån enstaka minut stod hon där och genomsur var hon då hon kom in.


Middagen fixade vi sen ihop tillsammans. Grisfilé med egna klyftpotatisar och en grekisksallad stod på meny. För att ännu lite lyxa till det lagade jag en äppel"paj" till efterrätt. Ser int så smaklig ut på bilden men kan lova att det var riktigt gott. Mätta i magen har vi degat på soffan och zappat mellan de olika betalkanalerna som sänd under helgen. vad kan man annat då det spöregnar utomhus?


Lite blött

Hann i allafall gå halva promenaden med utan att det regna, med tanke på det ruskiga vädret Pargas bjudit på idag

Serien man minns

Som yngre kollade jag alltid på rederiet, jag bra älskade den serien. Torsdagskvällen var alltid reserverad för det programet. För rätt länge sen nu upptäckte jag att alla avsnitten finns på youtube. Började kolla avsnitt efter avsnitt och de går inte mer att sluta, helt beroende igen :) Igår lade jag på avsnitt nummer 100. Är en hel del kvar ännu innan alla lite på 300 avsnitt är avverkade. Trots att det är så länge sen serien slutade känns allt så bekant, alla gamla ansikten. Så himla kul att se den ena efter den andra "bekanta" dyka upp igen. Och fortarande är serien precis lika bra som den var för flera år sedan :)


Onsdag

Vaknade seent imorse, och steg upp runt 12 tiden. Ankgången min har avtagit nästan helt och hållet. Det ändå som fortfarande besvärar är det sjuka på utsidan av väster knä. Varit en snabb sväng till stan men orkade inte gå nå destulängre. Trots att jag sovit länge kändes kroppen trött och hängig. Kanske just för att jag sovit lite väl länge...eller? Köpte grillade hönlår på stan och fixade hemma en sallad till att äta. En lätt, snabb och god lunch!

Har just bakat chokladrutor med nötter på och sitter nu och väntar på att Jenny skall komma hit, imorn blir det skola igen.
Dagens lunch/middag.

Handboll dagen efter

Fortfarande lyser det ankvarning över mig då jag tar mig fram. Styvheten i benen är rätt jämförbar med gårdagen, kanske snäppet värre i dag men ändå int oöverkomligt. Mest känns det idag i höger knävecket och på yttre sidan av vänster knä, men framlåren drar även de sitt strå till stacken. Gårdagen slutade sist och slutligen med att jag var med på hela handbollsträningen. Till en början kändes det som att pulsen skulle skena iväg till oanade höjder och benen inte ville vakna. Den värsta stelheten gick ändå om efter en stund och pulsen sjönk till helt ok nivå. Sista halvtimmen kändes sen riktigt ordentligt i kroppen. Huvudet skulle vart långt före medans blyklumparna till ben hängde efter kroppen och hade ingen riktig lust att sammarbeta. Trött o nöjd for jag ändå hem från träningen :)

Idag har jag vaknat riktigt tidigt för att ta mig tillbaka till Helsingfors och skolan. 6.38 gick tåget från Åbo. Lektionen i skolan gick väl lite därefter oxå. Gick efter skolan en sväng till posten med Nenne, bra att lite hålla benen igång. Förutom skolan och den korta promenaden har jag haft en riktig vilodag. Och enligt mig en välförtjänt en. Imorn e de dags att ta itu med examensarbetet igen.

Det råder ankvarning

Dock inte så farligt som jag trott. Bena e stela o träningsvärken gör sig nog påmind vid varje steg. Att komma igång är värst men direkt jag fått upp farten går det helt ok. Trappor har jag int hunnit testa gå i, lär väl kännas lite extra då. Och imorn lär väl ankvarningen vara lite större, har nämligen allt som oftast värsta träningsvärken två dar efter träningen. Nu skall jag vanka till skolan för ett par timmar för att sedan ta mig mot Pargas. Får se hur mycket handboll kroppen orkar med ikväll. Kanske har en giltig orsak att ta det lite lugnt på träningen?


En känsla


Låten beskriver rätt bra känslan jag har och haft idag. Självklart fanns den oxå med på pepplistan som ljudit i mina öron under loppet!

Utmaning Halvmaraton!

Packade färdigt väskan redan tidigt igårkväll, gick och lade mig någolunda tidigt för att vara ordentigt utvilad då klockan ringede imorse. John Blund var dock int på sitt bästa humör och hälsade på först mycket senare än jag hoppats. Så då klockan ringde 8.45 imorse kände jag mig inte helt och hållet utvilad, men efter en halvtimme kändes det redan bättre. Plockade ihop en riktigt ordenligt frukost åt mig.


Det blev yoghurt med mysli, banan och russin, en rågsmörgås med kalkon och paprika och ännu till ett kokt ägg. Vanligtvis skulle jag inte kunna äta den här mängden på moron men jag var helt klart tvungen att ladda upp ordentligt för att orka. Mötte upp Minna i Kampen varifårn vi sedan tog oss till Otnäs i Esbo. Då jag löste ut min nummerlapp började nervositeten stiga allt snabbare, nu börja de ju påriktigt närma sig. Var riktigt äckligt nervös inför starten 13.30. Väl iväg började nervositetn släppa, nu hade jag "bara" 21,1 km att avverka.

Hade lagt upp målet att klara loppet på en tid runt 2.30. Hade laddat upp med peppande musik. Musiken ljöd högt i öronen hela loppet för att stänga ut de värsta oljuden runtomkring och för att 100% kunna fokusera på mig själv och loppet.

Loppet
-De första 5 km gick rätt snabbt.

-Första tian gick på ca 1.10, och allt kändes riktigt bra. Tankade vatten och sportdryck vid varje serviceställe, i slutet även banan och saltgurka.

-Runt 13 km började kilometrarna kännas i kroppen, bara 8 km kvar ännu.

-Vid 14 km började jag känna av under foten, blev rädd att den skulle bli lika illa som tidigare och att jag inte skulle komma i mål. Som tur var gick det om rätt snabbt.

-Med 4 km kvar, vid 17 km, började benen kännas äckligt tunga. Började tvivla på att jag skulle uppnå 2.30 tiden. Men jag hade beslutat mig att komma i mål.

-Vid ca 19 km började jag se möjligheten igen på att uppnå tiden. Men då benen kändes som bly och för varje steg blev allt tyngre fanns nog tviveln fortfarande kvar.

-Sista kilometern var framlåren riktigt nära att börja krampa ordentligt runt knäna vid varje stegisättning, kändes precis som om nån nöp till ordentligt varje gång foten slog i marken.

-Minna Stod 300m från mål och hejade och det gav en otrolig kick. Känslan att springa på målrakan och korsa mållinjen var helt otrolig. Då tiden visade 2.30.32 var känslan ännu dubbelt upp.

-Höll en riktigt jämn takt genom hela loppet. Avslutande 11 km gick nämligen på ca 1.20

Otroligt nervös innan starten och otroligt glad och stålt att jag klarat det. Här precis innan starten och en tid efter målgång.

För att få bort de värsta slaggprodukterna från musklerna utnyttjade jag möjligheten till en gratis återhämtande massage av benen på plats. Gick ännu i en snabb dusch på plats och ställe innan vi tog oss tillbaka till stan. Gick till en pasta restaurang för att få lite mat i magen och fira lite grann :) Nu känns bena trötta, hart töjt en massa men antar jag ändå kommer gå som en anka imorgon till skolan.

Genom hela loppet visualiserade jag upprepade gånger för mig själv hur jag korsade mållinjen, tror detta var en nyckel i att jag faktiskt klarade utmaningen. En utmaning jag för ett år sen trodde att jag aldrig skulle klara. Men jag har bevisat för mig själv att jag orkar och kan göra det jag vill. Jag var så otroligt stålt över mig själv då jag kom i mål, och är det fortfarande.

Den officiella tiden (från startskotten tills jag korsade mållinjen) för loppet blev 2.32.43, tiden 2.30.32 är tiden från att jag korsat startlinjen till att jag korsat mållinjen, dvs sträckan 21,1km.

Nervositeten stiger

Det är med en skräckblandad förtjusning jag ser fram emot morgondagen. Det är ju imorgon jag skall ta mig igenom en bana på 21,1 km, dvs ett halvmaraton. Förhoppningsvis klarar jag hela loppet med löpsteg, men kan inget lova. Jag vill, men uppladdningen har kanske inte varit 100% så som jag tänkt mig. Möjligtvis borde jag sprungit lite mer i sommar än vad jag gjort. Dessutom har jag hamnat vila lite på en vecka pga en försträckning i framlåret. För att ändå förbereda kroppen på morgondagens utmaning tog jag mig ut i löpspåret idag, en kort långsamrunda. Låret är det inte mera någå problem med.

Min kompis som jag skulle springa med har dragit på sig en skada och kommer tyvärr inte till start. Men snäll som hon är kommer hon följa med mig till Esbo imorgon och dessutom vänta på mig där :) Hon har psykat mig till att klara det. Min envishet är enligt henne allt för stor för att jag skulle ge upp i första taget :) Så nu får ni önska mig lycka till...hoppas jag alls kommer få en blund i ögonen inatt.

Jag efter Naisten10 i Maj 2010

Brak middag


Blev en riktigt ordentlig middag första gången på länge idag. Lagade tillsammans med Nenne lax i ugnen och klyftpotatisar. Till detta lagade vi ännu en gräddfilssås och en liten grekisk sallad. Hoppas nu detta var en tillräckligt bra uppladdnings middag. Imorgon är det nämligen dags för de där loppet jag talat om en tid redan.

Övernattnings besök


Har under veckan haft Jenny på besök. Hade på schemat att fixa på examensarbtetet. En bit på vägen kom vi i allafall. Nu återstår endast resultatet och diskussionen. Annat vi hunnit med är två föreläsningar i skolan, "öppen" handledning av examensarbetet, ätit ostar, tortilla, godis i mängder och tömt 3 flaskor vin på två kvällar :)

Dessutom hann vi med att konstatera att det aldrig kommer bli några biltjuvar av oss :) Detta då Jenny inte hittade nycklarna till bilen då hon skulle hem. Jennys bil är inte av den nyaste modellen och borde vara någålunda lätt att komma in i, om man vet vad man gör vill säga. Skruvmejsel, antenn och lite allt vad vi hittade på användes för att försöka ta oss in. Gud vad folk måste ha funderat :) Det hela slutade med att Jennys pappa fick , komma med extra nyckeln. O då ingen extra nyckel fanns till strömlåste var det "bara" att slå sönder det och tjuvkoppla igång bilen. :)


Någå gott

Jepps ja fick sen lite gott att knapra på medans fingrarna glöder på tangentbordet och ögonen läser igenom artikel efter artikel...blev en bonbon kaatissäkki påse, nami! Nu börjar jag äntligen se ett slut på artikletsammandragen och kvalitetsgranskningen. Bara nåra artiklar kvar mer. Sen återstår ju i och för sig analysen av resultaten, diskussionen och rättande av heeela arbetet. Sen skall vi förhoppningsvis vara klara :) Ännu ligger vi i rätt tidtabell!

Studera en sönda?

Blev en lite anna dag än jag planerat igår. Istället för att sammanfatta artiklar och kvalitetsgranska artiklar till examensabetet som planerat fo jag en stund med mamma och mommo till åbo. Hem därifrån kom jag med en ny tröja och ett par nya BH:n. Men med kniven mot strupen fick jag ändå lite skrivet då jag kom hem, innan vi satte oss och kollade på film med mamma.

Detta betyder nu att jag får ägna min söndag heelt till studier, dvs examensarbete. Har nämligen dyrt och heligt lovat Jenny att ha artiklarna färdiga till tisdagen. Blir säkert till o skriva imorgon oxå. Så har för ett par timmar sedan intagit min vanliga studiepostion (sittande i sängen med datorn framför mig och artiklarna runtomkring hela sängen). Bara en sak som fattas, något GOTT att knapra på. Kanske jag måste ta en paus i skrivandet för att ett butiksbesök? Lite senare ikväll blir det handboll, Elins träning denna gång.


Höst och kallt

Borde ändå gått ut med Ebba före Elins träning medan det bara var kallt och blåsigt. För precis då träningen började börja de duggregna, och det höll i sig långt senare på kvällen. Så fick lov att ta promenaden i ruggigt höstväder. Kallt med en snålblåst och duggregn. Då man ångar att man inte lagt vantar på under promenaden kan man definitivt säga att hösten är här. Brrr!

Fredag

Fick idag min "lilla" beställning på linser. 120 par, de torde räcka i 4 månader ifall jag använder dem dagligen. Har inte fått så himla mycket annat gjort idag, har inte ens varit ut och gå med Ebba...uups. Gör det bara jag kommer hem från Elins träning. Får väl om sådär en halvtimme börja ta mig till PIUG. Skall nämligen tejpa en flickas knän innan deras träning. Förrästen fyllde världens bästa pappa år igår oxå, så ett stort Grattis till honom!


Dessutom är det sista dagen det ser ut såhär hos oss. I tre veckors tid 3 ggr/dag har vi putsat och droppat i örat på Ebba då hon haft öroninflammation...eller svampinfektion som hundarna har. Hon har int alls varit förtjust i det.

En tom vecka

De e va de varit här på bloggen. Själv har jag flugit och farit. Under en veckas tid har jag hunnit vari två gånger av och an till Helsingfors för skola, haft två handisträningar, vart till optikern för att kolla linserna och varit med på Elins träningar.

Senast igår kom jag hem från Helsingfors med tåg. Och vad är inte mer typiskt än att vagnen var min plats fanns var stäng då jag klev på i stan. Så istället för att lugn sätta ner mig på en "egen" plats fick jag springa runt i hela tåget för att hitta en plats man kunde hoppas skull vara ledig. Ren i böle fick jag stiga upp och byta plats. Detta var tredje gången på en relativt kort tid som det någon vagnen min plats är i är stängd. Som tur var öppnades vagnen då vi kom till Esbo och jag kunde ta mitt pick o pack och sätta mig ner på en plats i lugn och ro. Kunde till och med plocka fram datorn för att skriva ett artikelsammandrag till examensarbetet. Efter en kort stund hemma var det bara att plocka på sig träningskläderna och bege sig till sarlinska för träning. Blev tyvärr inte så himla mycket tränande för min del pga av ett kronglande framlår med en lätt sträckning. Får väl lov att på måndagen innan träningen fa på en kort länk för att få benen ordentligt uppvärmda inna  träningen.


En bil från sommaren

RSS 2.0