Köttigt värre

Det är inte så ofta man som studerande tillräder kött till middag, annat än malet kött vill säga, eller int jag iallafall. Men idag blev begäret för stort. Visst skulle det vara otroligt gott med riktigt nötkött men för att passa studiekassan blev det griskött, pihvifilé. Köttet lät vi tillreda sig själv i ugnen omringat av klyftor av potatis, rödbeta och lök. På sidan om serverades ännu en gräddfilssås. MJUM! riktigt, rikitgt gott var det.

Annars har dagen tillbringats till största del i vågrätt läge, känner mig visserligen bättre än igår men näsan är fortfarande täppt och hostan vill inte ge med sig. På måndan är det ett måste att vara frisk då praktikvecka nummer 2/7 drar igång.

Dagarna flyter på

Har haft mycket i tankarna under veckan och varit i farten hela tiden. Tisdagens träning slutade med att vi spelade/tränade med herrarna hela träningen då enbart 2 andra förutom jag döck upp. På onsdagen var mamma hit på spontan besök vilket var rikitigt kul :) Tillbringade hela eftermiddagen/kvällen i hennes sällskap. Gårdagen gick förutom praktiken till skola samt artikelsökning med Jenny efteråt, en sväng till chicos hann vi oxå med. Dessutom kammades det hem två medaljer i OS, äntigen måste jag säga. OS har annors bara varit en stor besvikelse hittilis. Men damerna kammade hem bronset i skidstafetten samt de finska lejon kammade hem en bronspeng.

Men det absolut bästa med gårdagen var att jag nu är en stolt ägare av en bykmaskin!! Dock en begnad men kom mycket billigare undan på det viset. Sjävl har jag inte sett maskinen ännu, men den väntar hemma i garaget i Pargas på en transport österut!!

Efter att inte varit fullt frisk nu i 5 veckor kände jag igår morse att en ny flunsa igen är på antågande. Och så rätt som jag hade, idag blev det en dag i sängen istället för på praktiken då termometern visade på febergrader. Har varken tid eller ork att vara sjuk nu. Musklerna är ren tilräckligt sjuka av allt hostande i 5 veckor och nu tar de minst sagt ont att hosta, nysa ja bara röra på sig. För att liva upp stämningen skall jag så småningom bänka mig framför tv:n och kvällens OS-höjdpunkt. Herrarnas ishocke semifinal Finland-USA.

3½ på plan...

Blev för en stund sen ombedd att dra handbolls träningen vår ikväll. Visst inga problem annors, men att hitta på nåt man kan gö på handbollsplanen me tre o en halv pers e nog en utmaning. Halvan där är jag själv, detta då jag inte får kasta pga prolapsen i ryggen. Blir väl sedvanlig uppvärmning med länk + trappträning och därefter fotis med herrarna, men sen?

Måndags "bränna"

Medans andra firar sportlov har jag påbörjat ett nytt praktik avsnitt på sju veckor idag. I sju veckor kommer jag att vistas bland neurologiska patienter på Storkärrs sjukhus här i Helsingfors. Blir dock ca en veckas paus under påsken då jag åkert på handbolls resa med PIF CF96 till Danmark. Mina förväntingar inför fältet har den här gången varit rätt låga, och kanske det är just det som gjorde att jag kom hem med en relativt bra känsla i magen.

Efter allt för mycket slöande under helgen har jag idag gjort nåt som jag inte gjort på nästan fyra år. Har varit på ett spinning pass tillsammans med Nenne. O ett rikitigt lyckat ett :) Jag bara älskar den där härliga brännande känslan i benen, blir definitivt ett nytt pass inom en snar framtid! 681 kcal lyckad jag göra mig av med under en timme, inte illa! En smootie med frysta hallon, banan, naturell youghurt och en droppe saft fick agera återhämtningsdrink då vi kom hem.

En bra start på dagen


De finska Lejonen
tog hem segern mot Tyskland med 5-0. Dessutom gick Teemu Selänne in i historieböckerna som alla tiders poängkung! Kvällens höjdpunkter på OS-schemat är backhoppningen, damernas super G och herrarnas 15+15km.

Men nu är
det snart dags för middag. Blir en blandning av olika sallader, gårdagens pastasallad, en couscoussallad och hemmalagad potatissallad med oliver, rödlök, persilja och soltorkadetomater.

OS väckning

Ni må kalla mig galen bäst ni vill, efter att gått o lagt mig 1 inatt ringde klockan ändå 7 imorse och jag bänkade mig framför tv:n för ischockey match. Med 10 minuter kvar och en 5-0 ledning till Finland ser jag matchen så gott som avgjord och tänker ta mig en liten powernap för att kunna fungera resten av dagen.

Fredagen till ära

Var rikitgt hungrig efter allt städandet då allt jag hade fått i mig för dagen var en skål yoghurt med flingor till morgonmål. Rörde snabbt ihop en enkel pastasallad till middag för att mätta min skrikande mage. Blev en matig pasta sallad med körsbärstomater, gurka, paprika, broilerstrimlor, fetaost och naturligtvis pasta.

Har länge varit sugen på kladdkaka så bestämde mig för att baka en idag fredagen till ära. Tyvärr hade jag den lite för länge i ugnen och rikitg kladdig blev den int. Men med vaniljglass och hallon på var den riktigt god ändå :)

Skinade ren lägenhet!

Hur många kcal bränner man månne per timme då man städar? Känner mig helt slut efter att ha storstädat i ca 5 timmar idag. Hatar att storstäda men de är ju ett måste ibland, o belöningen är ju inge fy skam. En skinade ren lägenhet! Både ugnen och kylskåpet är tvättat och alla ytor runt om mig glänser, heljt ljuvligt :)

Med datorn i famnen har jag äntrat soffan för kvällens OS sändningar. Frågan är bara hur länge man vågar sitta uppe inatt för att orka stiga upp och kolla ishockey matchen Finland-Tyskland klockan 7 imorn bitti? Och för att inte totalt svänga på dygnet inför praktiken som börjar på måndag.

Första medaljen bärgad!

Peetu Piiroinen bärgade hem Finlands första medalj i detta OS senaste natt, ett silver i halfpipe. (Googlebild) Dessutom tog de finska lejonen en öppningsseger mot Vitryssland.

Samtidigt som jag med ett öga kollade på hockey matchen igår letade jag med det andra efter artiklar till examensarbetet, och sökandet forstatte i morse tillsammans med Jenny. I ca 3 timmar satt vi i skolans datasal, och denna gång med rätt goda resultat. För tillfället har vi 24 artiklar och det borde väl mer än väl räcka :) Fick sen brått att hinna till föreläsningen klockan 13, men då vi tydligen brännt allt krut på artiklesökningen kan man int säga att vi lyssnade så himla ivrigt. Istället satt vi och knåpa ihop idén till examensarbetet som skall skickas till lärarna för godkännande. Sen är det bara att sätta igång på allvar.

Projekterat examensarbete nyckeln?

Förstår inte varför lärarna alltid skall ha sån negativ inställning till nya ideér och metoder. Berättade med Jenny våra nya funderingar angående examensarbetsämne för vår lärare ida. Hon var inte så himla positiv till ämnet men direkt då vi nämnde att vi kunde få det som ett beställningsarbete sken hon upp som en sol och allt var frid och fröjd. Bestämde oss sen för att vara lite aktiva och stationerade oss i skolans datasal för en stunds artikel sökning. Finns olika former av den fysikaliska behandlingsmetoden vi valt att skriva om och vi har haft lite svårt att förstå skillnaden på dem. Dessutom finns det artiklar av varierande antal av de olika formerna. Efter en god stunds skrapande i huvet och hårslitande tog jag därför telefonen i hand och ringde ett samtal till Pargas och fysioterapeuten som ursprungligen gett iden till ämnet. Trots att han i sin tur ringde vidare till sina kontakter blev frågan ganska långt obesvarad ännu i detta skede, men han lova ännu ta kontakt.

Med datorn i famnen sitter jag nu fastklistrad vid OS-sändningarna, antagligen en bra bit in på natten. Tror det ändå blir lite Greys i mellan innan kvällens höjdpunkt startar, ishockey Finland-Vitryssland.

En OS Måndag-15.2

Fick inte upp bloggen mer igår kväll efter att jag skrivit färdigt inlägget nedan och försökt spara de. Så ni får det nu istället.

 


 

Jag tycks vara otroligt dålig på att uppdatera bloggen under tiden jag är i Pargas, vet int rikitg va de beror på. OS är nu i full gång och jag har redan hunnit med att vaka till 2 tiden två nätter redan, och för tillfället ligger jag på soffan men datorn i famnen och herrarnas 15km fristil (skidning) på tv:n. Det stora minuset med att OS går på andra sidan atlanten är att just tävlingarna till största del avgörs på natten finsk tid. Den här veckan går det ännu att vaka men nästa vekca börjar praktiken och om jag då vakar kommer jag vara zombie under dagarna.

Hade inbokad tid till FysioClinic på dagen ida. Då behandlingen inte gett de resultat den borde vid det här laget kunde min fysioterapuet inget annat än konstatera att det högst troligt är en prolaps i övre bröstryggen. Nu är det inget annat än spontan läkning som gäller, vilket i normala fall tar från 1-4 månader. Har tidigare berättat om att diagnosen varit en disk som tryckt mot nervrötterna. Skillnaden nu är att väggen på disken högst troligt inte är hel, som han tidigare trott.


Imorn på dagen hoppar jag på tåget och återvänder till Helsingfors igen :)

 


Alla hjärtans dag


En bild eller två

Tejpningen vi med Jenny klurat ut för ryggen min ser ut på detta viset, inte speciellt märkvärdig. Där kommer den nu oxå sitta tills fysio besöket på månda. Tack Jenny för hjälpen! :)

Elden som tänds inatt

Det är svårt att tro att det gått fyra år sedan olympiska spelen i Turin avgjordes, men så är dock fallet och inatt tänds den olympiska elden igen då de olympiska vinter spelen invigs i Vancouver. Den långa väntan är äntligen över :)

Dagens...

Tentlitteraturen e igenomläst/igenomskummad, ännu borde jag orka repetera innan Jenny knackar på om en stund. Har igen gett i uppgift åt henne att tejpa bröstryggen/nacken åt mig. Sen traskar vi iväg till skolan och "repeterar" tillsammans, högst antagligen med saft och bulle som sällskap. Efter tenten beger jag mig sen återigen västerut till Pargas. Elins match på sönda och på månda blir det åter ett besök på FysioClinic.

Ny utmaning


Blev utmanad av mamma att visa hur jag förvarar kaffe, te, kakao och dyligt hemma hos mig. Svaret finns på bilden ovan. Te förvaras i en plåtburk från pentik. O tesorten som oftas finns ingömd i den är favoriten, gamla hederliga, earl grey. Burken hittar man inne i ett av köksskåpen. Är själv ingen kaffedrickare men utifall att jag skulle få kaffedrickande besök finns det ändå nästan alltid ett paket i köksskåpet.

Skickar i min tur vidare utmaningen till Jessica

Vill ha!

Har varit duktig och läst klart boken till tenten. Eller i själva verket har jag läst utvalda delar ur boken, delar jag tyckt varit mest relevanta inom ämnet. Återstår bara att se om jag valt rätta delar. Imorn forstätter jag läsandet med att ta itu med artiklarna. Hade även tänkt vara riktit duktig och byka lite idag, men då jag skulle boka tid i tvättstugan fanns det int en enda fjuttig timme ledig åt mig :( Istället får jag ta itu med det imorn. Som jag kanske tidigare nämnt har bykmaskinen vi haft här totalt sagt upp kontraktet, därav tvättstuge besöket.

Det är otroligt hur snabbt man kan vänja sig vid bekvämligheter som egen bykmaskin. Bekvämligheter som att inte behöva planera dagar i förväg att nu ska de bykas, utan själv kunna bestämma när man vill tvätta. Inte behöva springa upp och ner i trappan med allt byke. Just för tillfället är nummer ett på min vill ha lista en egen bykmaskin!
Vad sägs om den här från gigantti för endast 270€?

Vårt badrum är så litet att en mycket större bykmaskin än det här skulle det inte rymmas in där. Tar gärna emot tips på en billig, bra och liten bykmaskin. Fast för tillfället finns det väl bättre/viktigare/mer nödvändiga saker att lägga pengarna på än en bykmaskin, men tänker ändå drömma vidare.

Som fastklistrad


Lovade mig själv igår att ta ordentligt itu med tentläsandet idag. Klockan ringde 10.00 men först 20 över fick jag mig upp ur sängen, och sen kvart före 11 typ har jag suttit fastklistrad i boken. En hel del avverkat men allt för mcyket finns de kvar, som tur är tenten först klockan 15 på fredagen så ännu har jag tid.

Läggdags

Några timmar lyckades jag ägna åt aktivt tentläsande såhär på kvällskvisten. Innan jag går o lägger mig ska ja ännu kolla ett avsnitt av ghost whisperer, som iofs lätt kan bli två. Men imorn har jag väckarklockan o ringa för att int sova bort hela dagen, o lovar mig själv att hålla mig fäst vid tentlitteraturen en stor del av dagen.

Pizzatime

Fixade ihop en egen pizza till middag idag tillsammans med Nenne. Fylld med paprika, rödlök, körsbärstomater, champinjoner och chevre ost, mums!!

Fick en otrolig beslutsångest för handisträningen ikväll, träna eller int? Sku så vila fa o träna men vet att jag int borde då ja knappast sku bli friskare av de. Brukar kunna vara rätt envis, men idag har jag sist och slutligen tagit mitt förnuft till fånga och stannat hemma.

Träffade förresten på Jessica, en jobbkompis från i somras, i skolans datasal idag då jag printade ut mina handouts. Var rikitgt skoj att ses igen, var nämligen en bra tid sen vi senast träffats. Blev o prata bort en god stund med henne :) Angående tentläsningen går de för tillfället int sådär himla bra, har absolut noll motivation. Sku man bara få läsa på svenska sku de gå mycket lättare...

Nästan människa igen

Efter en dusch imorse kände jag mig lite mer som en människa än vad jag gjort de senaste dagarna. Men hostar fortfarande varje gång jag försöker röra på mig. Hade helt klart bestämt mig för att börja läsa på fredags tent idag. Hittilis har jag int kommit längre än att jag sökt boken från skolansbibba och printat ut handoutsen. Har dessutom varit duktig och kollat upp vad som skall läsas ur boken.

Nu måst jag försöka få i mig nån mat o sen ta mig i kragen och påriktigt börja läsa.

Det är en hel del sidor som bör avverkas i denna bok innan fredagen. Dessutom en bunt med artiklar på olika språk.

Ännu en slö dag

Blev ingen skola för mig ida eftersom jag på morgonen trodde lungorna skulle komma upp samt lite stegring i kroppen ännu. Men för det bestämde jag mig att det inte skulle bli en rikigt lika degig dag som igår. Steg snällt upp ur sängen och bäddade den samt lade kläder på mig. Duktiga jag! Men kasta mig ändå på sängen för nåra timmar och kolla på ghost whisperer. Bestämde mig för att vara lite aktiv ändå och började söka artiklar till vår nya tema ide för examensarbete, lyckades hitta en del. Jenny kom sen hit efter skolan så sökt vi tillsammans o hitta ännu fler. Verkar lovande :)

Smärtan bakom skulderbladet har lättat en hel del efter mina fysioterapi behandlingar men är ännu int helt borta. Så då Jenny nu ändå var här fick hon uppgiften att tejpa det åt mig, o nu känns det ännu bättre :) Tummen upp för kinesiotejp!

Här har snön vräkt ner nästan konstant hela dagen.
Fast den här bilden är tagen i Pargas förra veckan.

Pyjamasparty

Har kastat bort denna söndag totalt genom att tillbringa dagen i sängen. Hostat, harklat och snörvlat med en kroppstemperatur lite på 37, men får väl skylla mig själv efter gårdagens dumma beslut. Någå kläder fick jag aldrig på mig utan pyjamasen har stått som dagens outfit. Datorn har surrat på hela dagen, paradise hotel varvat med ghost whisperer och lite slösurfande emmelanåt. Blir spännande o se vad kroppen hittar på till imorn, om det blir skola eller int. Känns de som ida så tar jag nog sovmorgon.

Var ute på isen i Pargas gästhamn under veckan som gick

Lördags middag

Då jag kom hem från matchen gick jag i en snabb dusch för att sedan lägga mig på sängen och med halvstängda ögon kolla på Paradis Hotel på tv6. Tidigare på dagen hade Nenne kommit med den briljanta idé att vi kunde laga egna hamburgare. o slutresultatet kan nu skåda på bilden nedan. Blev otroligt gott, tryckte i mig två stycken o efter det trodde jag minsann att ja sku spricka. Nu säger jag gonatt och hoppas jag har mina lungor kvar imorn ännu efter allt hostande.


En ovanlig situation

Idag morse var det dags för match emot serieledarna i damernas division 1, nämligen Atlas. Var int riktigt fullt kry igår och under natten steg kroppstemperaturen över 37. Var i valet och kvalet om ja skulle fara o spela eller int. Efter en burana på morgonen kändes det bättre i kroppen så bestämde mig ändå att int lämna laget helt i sticket och helt utan bytesspelare, men på de villkore att jag enbart hoppar in korta stunder i matchen. De sluta ändå med att jag sist och slutligen spelade nästan 30 minuter. Kändes helt ok i kroppen under matchen men både i paus vilan och efter matchen var jag rätt färdig. Känner mig definitivt bättre nu än jag trodde jag skulle göra men imorn får jag säkert stå mitt kast för mitt rätt dumma beslut faktiskt måste jag erkänna. Jag tror knappast jag behöver berätta hur matchen slutade...

DAGENS SALDO: ca 30 minuter på plan, en missad straff, för ovanlighetens skull på bytesbänken vid matchstart.

En väldigt talande bild på hur jag kände mig idag

Blogg award


Tack massor till Michaela för den kreativ blogger awarden du gett åt mig.

Så här kommer nu sju fakta om mig, om de är intressanta eller int det får ni avgöra.

1. Lägger alltid vänster sko på före den högra

2. Kan enbart träna med vita strumpor, annars känner jag mig oerhört obekväm

3. Kan inte somna med fötterna eller händerna utanför sängkanten

4. Är hellre ordentligt i i tid än någon minut för sen

5. Har en förkärlek till träningsshorts, äger X antal. Visst behövs de men kanske int i så stor mängd att man knappt hinner använda alla ;)

6. Jag kan vrida tungan upp och ned

7. Har stått ca 7 meter från ett mindre blixtnedslag

Dessa sju bloggare vill jag ge denna awarden till:
Malle
Minna
Monika
Skärgårdsprat
Eimk
Michalea
Emmelist

Den sämsta kombinationen

De är dömt att misslyckas då skidorna tom tycks gå i kors där bak :)

Pappa och Elin plockade igår ner skidorna då Elin skulle skida på jumppan i skolan idag. Vilket gjorde att det började klia i benen på mig, och nån minut senare stod jag ute med skidorna fastspända på fötterna. Blev ett otroligt tafatt försök att stå på skidor efter x antal år, och jag som ALDRIG kunnat skida. Med slalom skidor hålls jag på fötterna men flata skidning är nog ingenting för mig. Kände mig som bambi på hal is och så såg jag antagligen ut oxå. Måst tillägga att Elin int såg nå destu bättre ut :)

Som tur behövde ingen bevittna vårt försök då vi inte tog oss längre än på gränden och mörkret lagt sig. Det är mindre än en kilometer till golfbana och skidspåren från oss och ändå har jag aldrg lärt mig (tycka om att) skida.

Mer fysioterapi

Bilden visar var problemet mitt sitter och vad det är, nämligen en disk som trycker på nervroten i övre bröstryggen. Mer exakt kan man säga nånstans mellan C7-Th2-3.


Blev inte en riktigt lika våldsam behandling hos fysion som senaste gång, men istället testade han på en rad olika behandlingsformer för att kolla vad som biter. Visserligen prövade han även idag med manipulation av nacken för att "smälla in" disken tillbaka på plats. Massage av musklerna i nacken och runt övre bröstryggraden var oxå en del av behandlingen. Sen blev det ännu att testa på båda McKenzie och modifierad Mulligan metoderna. McKenzie går ut på att man försöker genom att pumpa trycka in disken tillbaka medan man med Mulligan styr på kotorna och därmed styr disken till sin rätta. Känner mig öm såhär efter behandlingen men det är något som hör paketet till, inget man kan undgå.

Topp 3

Bilder hätmtade via google

Som jag tidigare skrev så spelades handbolls-EM finalen i söndags och resultatet kan ni se ovan. Lade min slant på att Frankrike skulle kamma hem guldmedaljen och så gick det oxå tillslut. Dessutom knep Island tredje platsen precis som jag önskade :)

En kalldusch

Satt igår på riksväg 1 och skrålade ikapp med mamma till mamma mia, anna puu och absolut music 60 skivorna. Den ena mer hes än den andra, tror int jag velat sitta i baksätet och lyssnat på oss :) Anledningen till en färd österut var en obligatorisk skoldag för min del, medans mamma fördrev tiden på stan.

Trots att allt sett så lovande ut med ämnet till examens arbetet, gönt ljus från skolan samt referenslistan på 42 studier föll vi platt på magen med Jenny igår. Lyckades visserligen någålunda lägga artiklarna i nån slags kategorier, men då vi började söka efter artiklarna fick vi vår kallducsh. De är ytters få som finns att få i fulltext samt att flere av atriklarna är på språk vi definitivt int skulle klara av, eller vad sägs om turkiska eller polska. Suck! Så nu e de att börja om från absolut noll, me andra ord komma på ett nytt ämne :/

Då smärtan bakom skulderbladet int gett med sig nu under helgen blev det ett samtal till fysion och nån minut senar var tiden för idag inbokad. Så om en stund får jag hoppa i duschen och laga mig klar så jag hinner dit till klockan ett. Som tur har jag mammas bil att ta in till malmen.

En av favoriterna från Mamma Mia skivan

RSS 2.0